tisdag 15 maj 2018

Jag ska rädda er alla av Èmilie Fréche

I Jag ska rädda er alla får vi ta del av tre dagböcker. Dottern Eléa skriver i en grön Molskin om hur allt ändrades. Hon var någon sim ville mycket och se allt. Helst ville hon övningsköra och se världen. Så la hon ut en fråga på Facebook på jakt efter sommarjobb helst ett volontär jobb någon annanstans än hemma. Hon får svar från en väns kompis bekant. En kille som berättar om en organisation. Om hur läget är i Syrien han berättar att medierna vänder på allt. Att det egentligen är.

Eléa och Abu Ali börjar ha daglig kontakt. Det är så mycket hon inte vet som hon vill lära sig och förstå. Hon bli arg på sin pappa för att han inte lärt henne att bli en riktig muslim. Hon byter namn blir i hemlighet Umm Leïla. Är det kärlek? Ett giftemål via Skype och så rymmer Eléa när hon egentligen skulle gå till skolan. Ett tåg tar henne vidare och snart är hon i Syrien för allt hon tror på. Ett liv som vigs åt IS.

Kvar hemma finns mamma hon skriver i en lika dan grön Molskin. En övergiven mamma som inte kan förstå. Vad har hänt? Hur hände det? Hur kunde hon inte fatta? Inte se? En dotter som gått emot allt hon varit och blivit någon annan. Mamman vet inte vad hon ska göra av sig själv. Hur hon ska kunna förstå? Hon söker och letar, polisen ger upp fort. För fort? Mamman söker sig till en stödgrupp för att hjälpa föräldrar och ungdomar så att de inte ska råka ut för det samma.

Kvar finns också en pappa, en pappa som flytt och bär på sår och hemskheter. Talibanerna hur de kom och förstörde allt. Nu har hans dotter blivit ett med ondskan. Hur är det möjligt. Pappan får läsaren följa sporadiskt från psyket för det gick inte längre när dottern försvann allt som samlades inombords.

Tre öden i olika tider som vävs samman till en berättelse. Det som leder fram till nuet och vad som händer. Det är kopplat till dagens Paris. Mest får vi som läsare följa mamman som pusslar ihop vad som hände henens dotter. Hur hon inte kunde se. Allt som dottern dolde för sina föräldrar.

Boken är översatt från franska. Vet faktiskt inte om jag läst någon fransk ungdomsbok tidigare jag gör väldigt gärna om det. Jag ska rädda er alla är en bok som känns, det är en berättelse jag aldrig läst förut. Det är en berättelse som vi framöver kommer att få läsa i flera olika tappningar. En berättelse som låter oss förstå flera perspektiv. Det ska bli spännande att se hur denna bok kommer tas emot. Och ja jag säger det ofta men detta är verkligen en ungdomsbok som lika gärna kan läsas av vuxna som av ungdomar!

/Paula


Jag ska rädda er alla
Författare: Emilie Frèche
Förlag: B/Wahlströms (2018)
ISBN: 9789132200946
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar