Sidor

onsdag 18 april 2018

Tionde våningen av Christina Herrström

Min första teveseriebesatthet var Ebba och Didrik. Som jag älskade och levde mig in i dessa serie. Drunknade i Philips ögon och dog lite av Didriks uppenbarelse. Ebba bästa modiga Ebba. Vara Yrla. Pinsamma pappan. Kaj Hussel. Jag fick och läste böckerna. Böckerna som jag har kvar än. De syns på de hur omtyckta och lästa de var.

Christina Herrström är en författare som skriver sparsamt. Glappet gick mig förbi men Tusen gånger starkare ligger mig också väldigt nära hjärtat. Nu en ny ungdomsbok från Herrström! Förväntningarna är hur höga som helst och jag blir inte det minsta lilla besviken.

Det handlar om Jorinde som bor ensam fast hon bara är sjutton år. Kompisarna är avundsjuka. Men de förstår inte. Inte allt hon måste göra, inte heller förstår de sorgen. Mamma som blev kär och lämnade flyttade till Florida. Pappa som sitter på ön i skärgården är förtvivlad och ibland pratar om att ta livet av sig.

Tur att Agnes finns, bästa bästisen som alltid finns där. Även om hon inte förstår. Men så kommer Emanuel han som lyssnar, ser och tar in Jorinde och allt hon säger. Agnes klarar inte av att det finns andra som är viktiga i Jorindes liv. Något som gör ensamheten ännu större. Ensamheten och känslan av att det är Jorinde själv som måste rädda pappa.

Tionde våningen är full av tankar om identitet, vuxenblivande, familj, skuld, kärlek, vänskap stora starka känslor. ja med min kärlek till Ebba och Didrik letar kopplingar och detaljer. Detta att Emanuel heter Reng i efternamn det måste ju var så att han är släkt med Ebba och Didrik men hur? Jag blir så nyfiken. Jorindes pappa han precis som mannen Yrla var inneboende hos har ett sätt att berätta långa utläggningar om släkter från för länge sen. Finns det även där en koppling eller är det bara önsketänkande från min sida?

Älsk och all kärlek till fina fina Tionde våningen!

/Paula


Tionde våningen
Författare: Christina Herrström
Förlag: Bonnier Carlsen (2018)
ISBN: 9789178030781
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar